Vier geëngageerde portretten uit de ‘Mensen in Mensenrechten’ serie (Zilveren Camera) tegenover dromerige stadsbeelden.
Interview met fotografie specialist Pieter van Leeuwen voor FOTO-magazine*
llya van Marie pint zich niet vast op een thema en een stijl. We tonen hier vier geëngageerde portretten uit de ‘Mensen in Mensenrechten’ serie waarmee Ilya van Marle een Zilveren Camera heeft gewonnen. Tegenover deze geëngageerde portretten tonen we vier zomerse sfeerbeelden geïnspireerd op het werk van de Portugese schrijver en dichter Fernando Pessoa. Aan beide series ligt grondige voorbereiding ten grondslag.
Portretten van voorvechters voor de mensenrechten.
De portretten - vrij werk - tonen voorvechters voor de mensenrechten. Je kent hun gezichten uit de krant. Als ze iets belangrijk hebben gedaan of gezegd. Van Marle wil ze los van die achtergronden laten zien. Aan ieder portret ging een grondige literatuurstudie vooraf. Wat heeft de geportretteerde voor elkaar gekregen, geprobeerd te bereiken, wat zat er mee of tegen in haar of zijn leven? Die voorbereiding toont respect voor de geportretteerden maakt het mogelijk met het juiste gevoel aan een sessie te beginnen. Op een andere manier werkt het voor Ilya van Marle niet.
De sessies duren ongeveer een uur waarin niet alleen de passende wijze om iemand te fotograferen wordt gevonden, maar ook de juiste sfeer wordt gecreëerd. Dat levert afgewogen foto’s waarin de hoofdpersonen in veel gevallen een serene rust uitstralen. De serie ‘Mensen in Mensenrechten’ is tot stand gekomen samen met Amnesty International.
Portugal volgens Fernando Pessoa. Tijdloze fotografie studie in Lissabon.
In deze tweede- studie - serie van Ilya van Marle lijkt het niet om inhoud, maar om vorm te gaan, maar dat is te kort door de bocht. Hier wordt geprobeerd de sfeer van vaderlandsliefde, eenzaamheid en melancholie op te roepen, eigen aan de Portugezen en de poëzie van de Portugese schrijver en dichter Pessoa (1888 - 1935). In ieder geval is Pessoa de inspiratiebron voor dit langlopende project in Lissabon. We zien niet de moderne Metropool. Uit het beeld is verdwenen het verkeer, de commercie en de stadsvernieuwing; het gaat om dromerige tijdloze sfeerbeelden.
Tekst: Pieter van Leeuwen.
*Dit prachtige fotoblad is helaas ter ziele. Maar het wordt onder liefhebbers nog steeds gekoesterd.