Twin sisters met o.a. Annemarie Slotboom

Dolly Twins Paradox- A Dolly Parton tribute and a wig

Dolly Twins Paradox - A Dolly Parton tribute and a wig. 

Commissioned portrait by De Volkskrant. 

Ilya over het maken van dit fotografische portret The Dolly Twins: 

De grootste uitdaging bij het fotograferen van mensen - en ik heb het niet over het najagen van gelukkige momenten - is het onthullen van dat verborgen, ongrijpbare iets dat eronder ligt. Fotografie kan immers alleen licht opnemen dat door oppervlakken wordt gereflecteerd. En hierin ligt de paradox van ons medium.

Hoe laat je zien wat er aan de binnenkant gebeurt, als je alleen de buitenkant kunt laten zien? 

Het gaat over het samensmelten van instinct en techniek. Het gaat erom dat alles samenwerkt. Kijk naar de verschillende elementen in dit portret van twee zussen: de strakke compositie, de intensiteit van hun blik, de vurig rode achtergrond, de vlakheid van het licht. 
Deze combinatie van elementen - het onderwerp, de manier waarop men ermee kan omgaan, de omringende context en de visuele eigenschappen van de fotografie zelf, gecreëerd door de lens en het montuur - communiceren dit verhaal van een tweeling. 
Om foto's te maken van mensen moet je afzien van een oordeel voor empathie. Je moet jezelf in je onderwerp zien. Je moet de logica loslaten, toegeven aan al je zintuigen en vertrouwen op je visuele instinct.