'Tableau Vivant'​ van der borch van verwolde

'Tableau Vivant'​ van der borch van verwolde - National Portrait Gallery

'Tableau Vivant'​ van der borch van verwolde 

Family portrait van der Borch van Verwolde'. A family portrait. Selected for inclusion in the prestigious National Portrait Gallery exhibition, the Taylor Wessing Photographic Portrait Prize.

Het familieportret en de fotograaf. Toch maar anders?

Stel je voor dat je in een kleine stad woont in die vroege dagen van de fotografie. Je hebt gehoord van foto's en je hebt er zelfs een paar gezien. En nu heeft je familie eindelijk besloten om naar een fotograaf af te reizen in de grote stad om daar een heus familieportret te laten maken. Je weet niet goed wat je kunt verwachten. Het idee alleen al om zittend voor de camera je beeltenis vast te laten leggen op een glazen in een donkere kamer en een beetje licht  is zo magisch dat het bijna eng is.

Je denkt dat dit 'waarschijnlijk de enige keer in je leven zal zijn dat er een foto portret van je wordt gemaakt. Het beeld op de glasplaat zal de manier zijn waarop je jezelf zult herinneren als je oud wordt en het zal het beeld worden waarop je kinderen en kleinkinderen je zullen herinneren. Dat maakt dit serieus, en maakt het voor jou belangrijk dat je er op je best uitziet. Natuurlijk draag je dan je zondagse kleren. Je zit heel rechtop en staart recht in de camera. Je wilt er eerlijk en betrouwbaar uitzien, want dit zijn kwaliteiten die vooral gerespecteerd worden vandaag de dag. Bovendien weet je dat mensen die te veel grappen maken niet serieus worden genomen. 
De fotograaf vertelt je wat je moet doen en jij volgt serieus zijn of haar aanwijzingen op.  Zijn studio zit vol met rekwisieten voor veel verschillende effecten zodat jij kunt zitten als een koning tussen gedrapeerde gordijnen en gotische stoelen. 

Of zullen we dat idee maar gewoon loslaten en de kinderen gewoon laten spelen en zelf meegaan in het spel en een nieuwe tijd?