Home » Portretfotografie
Portretfotografie2018-09-25T21:07:14+02:00

Portretfotografie door Ilya van Marle

Ilya van Marle (1974) is een Nederlandse portretfotograaf gevestigd in Den Haag.

Ontmoetingen als kernactiviteit. Compromissen worden hier niet gesloten. De foto’s van Ilya van Marle  zijn klassiek. Het zijn composities van gedegen uitgebalanceerd licht, accenten met donker samengebracht in moderne composities van zeggingskracht en gepast optimisme.

Ilya van Marle heeft maar één onderwerp: het portret.

Toeval wordt daarbij zo veel mogelijk uitgesloten. Meer nog dan een fotograaf is hier een regisseur aan het werk. In de doorgaans korte tijd die hij nodig heeft voor een foto, neemt hij de mensen mee  naar zijn eigen universum van de portret fotografie en de wereld van persoonlijke aandacht.

Hij wacht niet af, maar neemt zelf het initiatief. De ontmoeting met die ander, en de voorbereiding daarop, is de basis voor wat volgt. Ilya weet wat hij wil. Regie en toeval werken daarbij samen.

Negen van de tien mensen vinden het eng om geportretteerd te worden. Dat is helemaal niet vreemd. Portretfotografie is een intieme en intimiderende aangelegenheid zegt hij zelf…en dat betekent dan ook koordansen, open staan voor nieuwe leermomenten en uiteindelijke weten wat je wil. 

Zijn voorbereiding is dan ook gedegen. Hij vraagt eerdere beelden van de te portretteren persoon op, maakt schetsen van de gelaatstrekken en loopt in zijn hoofd vooraf alle scenario’s door.

Met aanwijzingen of opmerkingen brengt hij hen even uit  hun evenwicht. En dan, als ze zich even onzeker voelen, of juist meer op hun gemak dan doorgaans, slaat hij toe, even vriendelijk als trefzeker. 

Zijn portretten hebben een reikwijdte die verder gaat dan het moment dat is vastgelegd. De geportretteerde lijkt iets van zijn innerlijk bloot te geven. Iets wat dieper reikt dan aanduidingen als de grote sporter of de topmanagers uit het bedrijfsleven achter het bureau. Voor Nederlanders zijn veel van de mensen op deze foto’s vertrouwde gezichten. We kennen hen van het publieke podium, het bedrijfsleven, van boeken of muziek. Maar zoals Ilya van Marle hen portretteert , zo kenden we hen nog niet. Dat is het kenmerk van echte portretfotografie. 

Naast zijn fotografie heeft Ilya zich inmiddels ontwikkeld tot een kundig en gedreven filmmaker met een grote liefde voor onderwerpen waarin kennis overbrengen een grote fascinatie is. 

Ilya van Marle  geeft ook succesvolle lezingen en masterclasses in samenwerking met ‘doorbraak’ programma maker en Lichtjager Roeland van Schaijk  van BreakTrue, waarbij hij zijn kennis en kunde van de portretfotografie toepast in thema’s die je anders doen Kijken! 

Naast zijn liefde voor het portret houdt hij van off-shore zeezeilen, hardlopen, (open) water zwemmen en Portugese literatuur.
Opgeleid bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, journalistiek gevormd door Amnesty International, bijgeschaafd door de London Film School.
Werkt voor Allianz, TU Delft , Amnesty, ING, Rabobank, TNO, Getronics, Philips, United Nations, IDLO, Universiteit Leiden, en een grote chipmachine fabrikant, en schoolbesturen.

– MTS Electronica & Fijnmechanica
– KABK Den Haag (Fotografische Vormgeving)
– Amnesty International
– 5 jaar vaste kunst rubriek De Volkskrant
– Zilveren Camera (Portret – Serie) : 1e prijs portretfotografie. Mensen in Mensenrechten
– PANL Award voor portretfotografie over nieuwe beroepen
– PANL nominatie portretfotografie
– Het ‘Tableau Vivant’​ van der Borch van Verwolde wordt opgenomen in de Collectie van de National Portrait Gallery London
– Het werk ‘Dolly Twins’ wordt aangekocht door de SOHO Gallery London.
– Vervaardigt op verzoek van Amnesty International de portretfotografie  van de ‘Vlammen voor de Vrijheid’ Campagne
– Vervaardigt i.o.v. van Humming (Re_Branding Barlock) commercials ‘Omdat je altijd iets kunt doen…’ voor Advies en Steunpunt Huiselijk geweld
– Krijgt opdracht van Hogeschool gemeenschap (regio Den Haag) om circa 165 film producties te verzorgen
– Vervaardigt samen met PastFuture een wereldwijd film project voor ASML een serie van bijna 30 films. Er wordt gefilmd en geproduceerd op bijna alle continenten

– Vervaardigt in opdracht van de De Kanselarij der Nederlandse Orden de nieuwe portretfotografie voor alle Lintjes publicaties

– Vervaardigt samen met Linda Glebbeek de documentaire : Boeiend onderwijs. Op laagdrempelige, begrijpelijke wijze illustreren wat het leren van leerkrachten voor effect heeft op de kwaliteit van de lessen op de acht basisscholen van Stichting Spiritbasisscholen.

Inzetbaarheid van hoogwaardige portretfotografie

Het zakelijk portret genaakt door Ilya van Marle wordt onder andere ingezet en gebruikt bij : masterclasses ,lezingen op het gebied van wetenschap ,filosofie, politiek, Europese integratie, communicatie, motivatie, duurzaamheid, innovatie, marketing, sport en avontuur, media, ICT, futurologie, economie etcetera.pr boek, 

In de thema gebieden rondom:

Bestuur & Politiek

ICT & Social Media

Kunst & Cultuur 

Management

Mens & Samenleving

Leiderschap & Strategie

Motivatie & Inspiratiea

Communicatie & PR

Dagvoorzitters

Media & Journalistiek

This website uses cookies and third party services. Settings Ok