Home » ASML
Hoe ging de beursgang van ASML ?2019-02-01T17:56:39+02:00

Hoe ging de beursgang van ASML ?

In 1995 ging ASML naar de beurs in Amsterdam en New York. Gerard deelt het verhaal over wat er nodig is om openbaar te gaan.

 

 

Video Transcript

Beursgang ASML. Interview met Gerard Verdonschot. Een van de grondleggers van ASM Lithography.

De reden van de beursgang van ASML was om het belang van Philips die grootaandeelhouder was om dat belang af te bouwen. Dat was eigenlijk al de bedoeling vanaf het begin.

Bij Philips noemen ze ons ‘de cowboys’  Van Veldhoven en dat was ook zo… want wij hadden een heel ander tempo en we hadden heel andere ideeën. Al die jaren dat Philips aandeelhouder is geweest hebben we min of meer onze eigen broek moeten ophouden.

Uiteindelijk hebben ze toen wel geholpen toen ze zagen dat we dan toch succes gingen krijgen om die hele stap te maken met de beursgang en zelfstandigheid te realiseren.

De Amerikanen hadden onmiddellijk in de gaten wat de potentie  was van ASML. Zij hadden zich heel goed in verdiept en zagen dat wat de machine die wij in China hadden gebouwd sneller en beter was dan de concurrentie in Japan.

De beslissing om zo’n beursgang te doen gaat natuurlijk niet zomaar. Want er wordt een heel team opgebouwd met juristen en financiële mensen en bankiers. En dan moet je moet je in één twee drie weken heel Amerika rond.

e bent er dus echt zo ontzettend intensief mee bezig. Je hebt ook nergens anders meer tijd of aandacht voor. Ze zeiden ‘Ga maar met de Concorde,  want dan ben je binnen drie uur in New York en kun je drie besprekingen doen in plaats van één.

Het leukste is geweest dat wij ASML  echt een zelfstandig bedrijf hebben kunnen laten worden. Dus niet als een onderdeel van Philips of afhankelijk van  Philips maar een volledig zelfstandig succesvol bedrijf.

Dat is natuurlijk geweldig als je dat kunt bereiken. Ik ben Gerard Verdonschot. De eerst CFO van ASML. ( ASM Lithography )

—————————————————————————————————————————

Productie en realisatie : PastFuture in samenwerking met de Lichtjagers.

Project : Our Stories.  Er werden 30 producties gedraaid bij alle locaties van ASML. Wereldwijd.

Project : 30 jaar ASML , onderdeel van Persoonlijke ontwikkeling en kennismanagement

Deze film / video verteld ons dat een beursgang geen eenvoudige opgave is voor een bedrijf dat op bijna omvallen staat.

Kernwoorden van deze film / video :
‘de cowboys’  Van Veldhoven
Met de Concorde naar New York
Risico’s nemen
Beursgang
Philips als aandeelhouder

Film / Video informatie

Duur : 1 minuut
Ondertiteling : Ja . Engels & Nederlands
Les plan : Inzicht geven in 30 jaar ASML
Categorie : Techniek, Financien

This website uses cookies and third party services. Settings Ok