Waarom werken met een Grijskaart van Kodak ? 


Informatie over belichting en kleurbalans kan eenvoudig aan je beeldbewerking work-flow worden toegevoegd als je een KODAK Gray Card Plus fotografeert  bij elke grote verlichtingsopstelling.

Hoe werkt een Grijskaart ? 

Het grijze gedeelte heeft een reflectie van 18% en een neutrale kleur, terwijl de zwarte en witte vlakken als referentie dienen voor 3% en 90% reflectie. De KODAK Gray Card Plus heeft de eigenschap om rood, groen en blauw in gelijke hoeveelheden te reflecteren, wat de kleurgradatie na de productie aanzienlijk vergemakkelijkt.

Kleurbalans


Door de KODAK Gray Card Plus te fotograferen aan het begin van een grote lichtscène, definieer je wat je wilt zien als een  witte of neutrale lichtbron. 
Bij daglicht - dat overdag van kleur verandert - is de grijze kaart afhankelijk van het licht dat je wilt definiëren als de witte lichtbron. Als je wilt dat de zon warmer lijkt, verlicht dan de grijskaart met de lucht plus wolken, waardoor het zonlicht wordt geblokkeerd. Als je wilt dat de zon als neutrale bron gebruikt wordt , schiet dan de grijskaart in het zonlicht. Een daglicht-gebalanceerde opname is zeer eenvoudig te kleuren in een scène die is opgenomen in een mengsel van zon en dakraam.
Als het bewolkt is, heb je niet veel keuze, tenzij je je eigen belichting introduceert. Gebruik bij zonsopgang of zonsondergang de hemel tegenover de zon om de grijze kaart te verlichten. Dit houdt het licht van de zonsopgang of zonsondergang natuurlijk erg warm (roodachtig).

Belichting


Bij het fotograferen van de grijskaart is het aan te raden om de kaart te meten met een spotmeter. Richt de meter op het midden van de kaart en gebruik direct lichtmeting. Het is een goede gewoonte om de meterstanden voor de grijze kaart te laten overeenkomen met de opname, die meestal wordt bepaald door een incidentele meter.
Bij het opnemen van een flashback of nostalgische scène, kunt u de scène verlichten met gekleurde gels - misschien met een oranjegele kleur. Om deze look te behouden, kunt u de grijze kaart met dezelfde lichtbron opnemen, maar de gels verwijderen. Dit bepaalt de witte lichtbron en geeft je in de nabewerking een goede referentie voor de scène. 

Bestellen via de Kodak website