Home » documentaire film
35 jaar Waarborgfonds Sociale Woningbouw

Gezicht op een in aanbouw zijnde sociale woningbouw in de wijk Kanaleneiland (omgeving Trumanlaan) te Utrecht.

Bron: F.F. van der Werf / Collectie Utrechts Archief

bedrijfsjournalistiek

Bedrijfsjournalistiek. 35 jaar Waarborgfonds Sociale Woningbouw

DOCUMENTAIRE film 35 JAAR WSW in opdracht van PastFuture.

Geboren als bezuinigingsmaatregel in de jaren 80, is het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) een geweldige manier gebleken om huurders van sociale woningbouw maandelijks €30 tot €40 minder huur te laten betalen. En de overheid was van de torenhoge leningen van woningcorporaties af. Dat is nog eens wat je noemt een briljant idee. En actueler dan ooit, want de woningmarkt anno 2018 staat onder grote druk. De vraag naar goede en betaalbare huurwoningen onder starters, doorstromers en senioren is groot. De taak van WSW is relevanter dan ooit. 

In 2018 vierde Waarborgfonds Sociale Woningbouw zijn 35-jarig bestaan. PastFuture werd afgelopen zomer gevraagd om aan de slag met het verhaal en de geschiedenis van WSW. En wat een verhaal! Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest in de geschiedenis van het fonds. De eerste jaren kabbelt het fonds een beetje, om vanaf 1995 door de bruteringsoperatie snel aan belang toe te nemen.

DOCUMENTAIRE 35 JAAR WSW

Woningbouw Ypenburg, Den Haag

Verduurzaming van oude sociale woningbouw in Soest.

Vestia en de Tweede Kamer

In 2012 belandt WSW opeens in het midden van de politieke arena door de Vestia-affaire. De beruchte derivaten schudden de gehele corporatiesector door elkaar. WSW heeft tekortgeschoten in zijn risicomanagement, luidt het oordeel van de Parlementaire enquete Woningcorporaties die door de Tweede Kamer is uitgevoerd. WSW maakt schoon schip en 6 jaar na de affaire rond Vestia is WSW een andere organisatie geworden. Een fonds dat inzet op risicomanagement, maar ook meedenkt met corporaties hoe ze de opgave om te verduurzamen kunnen aanpakken. Want daar is geld voor nodig, veel geld.

Historische documentaire

PastFuture heeft samen met Ilya van Marle en Koen Samson (montage / edit) een film gemaakt in documentaire stijl. We nemen de kijker aan de hand langs de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van de WSW door interviews met experts, ooggetuigen en betrokkenen als Gerard Erents, Hugo Priemus, Arnold Moerkamp en Rob Rötscheid. We hebben gefillmd bij Portaal Wonen in Utrecht en Chateau Marquette te Heemskerk (plaats waar het bruteringsakkoord werd gesloten). Een bijzondere verhaallijn vormt de landkaart met dominostenen: die maakt op eenvoudige en indringende manier duidelijk welke impact gebeurtenissen hebben gehad op WSW en de gehele corporatiesector. PastFuture is erin geslaagd om complexe materie, helder te vertellen.

Studio setup van de dominostenen die het netwerk representeren in de film documentaire

Interview op locatie Lunetten, Utrecht.

Interesse in een documentaire over bedrijfsgeschiedenis? Neem contact op met Pieter van Gent (*641370216) of Ilya van Marle (*626358146)

Kernwoorden: Bedrijfsjournalistiek, bedrijfsgeschiedenis, sociale woningbouw, geschiedenis, interview, film, verhalen

2019-05-01T10:57:01+02:00

About the Author:

Improve, create and simplify existing learning processes with real world experience by portraying people based on their their ambitions, interests, skills, values, and personalities . Ability to rapidly acquire knowledge and analyse complex situations. Strong understanding of video / film production process in combination with other visual skills like animation and sound design. From start to (online) publication. Production of a high quality visual storytelling product that aligns with print and video channels to meet institutional brand awareness and goals.

Leave A Comment

This website uses cookies and third party services. Settings Ok