Ilya van Marle: Meester in Portretkunst en Visueel Verhalen Vertellen

Ilya van Marle is een gerenommeerde portretfotograaf, filmmaker en producent bij De Lichtjagers, met een diepgaande fascinatie voor mensen en hun gedrag. Zijn aanpak bestaat uit het scherp observeren van de wereld, wat leidt tot introspectie over wat we werkelijk zien om ons heen.

Ilya is een onderscheiden winnaar van de Zilveren Camera voor portretseries, heeft erkenningen van PANL, en is genomineerd bij de National Portrait Gallery London voor de Taylor Wessing Photographic Portrait Award.

ilya

Ilya bespreekt zijn filosofie over portretfotografie: 

"Mijn doel is altijd om te zorgen dat zowel individuen als organisaties profiteren van mijn bijdragen en betrokkenheid, zowel op korte als op lange termijn. Fotografie is geen doel op zich, maar een krachtig middel om een betere, slimmere en plezierigere manier te bereiken om elkaar te begrijpen. Het gaat om het starten van een dialoog."

Geïnteresseerd in samenwerking met Ilya van Marle? Neem contact met ons op om meer te weten te komen.

Ilya's werk in portretfotografie en filmmaken bij De Lichtjagers wordt gewaardeerd door een diverse klantenkring waaronder ASML, Allianz, TU Delft, Amnesty International, De Volkskrant, ING, Nationale Nederlanden, Financial Times, Rabobank, SharePeople, TNO, Philips, Verenigde Naties, Universiteit Leiden, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse overheid, en diverse nationale en internationale tijdschriften en publicaties.

"Portretfotografie kan tegelijkertijd intiem en intimiderend zijn."

Portretten hebben meerdere functies die verder gaan dan het direct vastleggen van een gelijkenis. Ze geven status, macht en rijkdom aan, brengen de constructie van kleding en mode over, en bieden inzicht in persoonlijkheid en psychologie, rekening houdend met de codes van openbare en privéportretten en de conventies van mannelijke en vrouwelijke portretten.

Een succesvol portret hangt af van de interactie tussen de portretschilder en de geportretteerde. Deze verbinding wordt bevorderd door interesse in elkaar en is gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Een portret vertegenwoordigt een perceptie van het zichtbare zelf, beïnvloed door het perspectief van de fotograaf, de zelfperceptie van het onderwerp en hoe het uiteindelijk wordt gezien en geïnterpreteerd door de kijker.

De uitdaging in portretfotografie is om de interne essentie vast te leggen met alleen externe visuals. Dit roept de primaire vraag van fotografie op: "Wat zie ik?" Ilya's portretten dagen kijkers uit om anders te "zien", bewust waar te nemen, verschillende lagen te verkennen, en na te denken over het moment waarop de sluiter sluit, of dit nu een milliseconde of twee weken duurt, zoals in het geval van het portret van de familie Van der Borch, dat het resultaat is van weken van gerichte inspanning, het vasthouden van spanning, en het toestaan van spontaniteit wanneer de gelegenheid zich voordoet.