Hoe zit dat..een portret?

Hoogwaardige portretfotografie is een kunstvorm die verder gaat dan het simpelweg vastleggen van een gezicht. 

Het is een medium dat de essentie van een persoon, hun karakter en levenservaringen, op een unieke en diepgaande manier weergeeft. 

Hoogwaardige portret fotografie is een medium dat, wanneer uitgevoerd met een hoge technische vaardigheid en empathie, de kracht heeft om bij te dragen bij een beter inzicht en begrip van onze medemens. " Ilya van Marle.

Professionaliteit staat centraal bij hoogwaardige portretfotografie. 

Niet alleen technische vaardigheden en kennis van apparatuur zijn doorslaggevend. Het vermogen om een vertrouwensband met het onderwerp op te bouwen is misschien nog wel het meest belangrijke. 

Het is deze combinatie van technische expertise en menselijke connectie die portretfotografie onderscheidt van andere fotografische disciplines.

De complexiteit en variatie in 'visuele zinsopbouw' binnen de portretfotografie is oneindig. 

Elke opname vertelt een verhaal, en de manier waarop dit verhaal wordt verteld - via licht, schaduw, compositie en kleur - kan enorm variëren.  Deze elementen worden zorgvuldig gekozen om de unieke eigenschappen en emoties van het onderwerp te benadrukken. De keuze van een close-up, een bepaalde hoek, of het gebruik van natuurlijk versus kunstlicht, elk aspect draagt bij aan het narratief van het portret.

De tone of voice in portretfotografie kan zowel zakelijk als empathisch zijn. 

Het zakelijke aspect benadrukt de professionaliteit en het vakmanschap van de fotograaf. Tegelijkertijd is empathie cruciaal; het stelt de fotograaf in staat om op een dieper niveau contact te maken met de mens voor de camera, waardoor de portretten een authentieke en emotionele lading krijgen. 

Tot slot.

Het is een complexe en verfijnde kunstvorm die een diepgaand begrip vereist van zowel de technische aspecten van fotografie als van 'de mens' in het algemeen. Het is een medium dat, wanneer uitgevoerd met een hoge technische vaardigheid en empathie, de kracht heeft om bij te dragen bij een beter inzicht en begrip van onze medemens. 

Het is die unieke combinatie van elementen die hoogwaardige portretfotografie onderscheidt van het 'gewoon registreren'.